Om Yakuld

Yakokse i Himalaya

Billedet er tager af Travelwayoflife

Yakuld kommer fra yakoksen, der lever i Himalayabjergene. For at kunne klare vinterens bidende kulde, har yakoksen udviklet en fin underuld, der isolerer den mod de ekstreme kuldegrader. Det er kun denne fine underuld, som anvendes til tekstilproduktion. Underuldens fibre har en diameter på mellem 18 og 20 mikrometer. Til sammenligning ligger kashmir fibre på mellem 12,5 og 19 mikrometer. Yakuldens hårstruktur er anderledes en normal uld, derfor vil den føles blødere end normal uld. Yak uld er 30% varmere end normalt uld og mere åndbar end kashmir.

Hver yakokse producerer hvert år kun omkring kun 100 g. af den fine underuld! En hue vejer ca 40 g

HVAD GØR YAKULD BÆREDYGTIG?

Yakokser er dyr med lavt kulstofemission, de har et effektive fordøjelsessystem, der udsender færre drivhusgasser, herunder metan, kuldioxid og lattergas.

Yakoksens nomadiske livsstil med hyppig og sæsonbestemt migration forhindrer at de overgræsser i ét område. Deres kost af græs og buskede vegetationer bidrager også til en positiv miljøpåvirkning som er med til at bevarer græsarealer. Ydermere græsser yakokserne på en yderst skånsom måde hvor de bider græsset over, uden at trække rødder med op. På den måde vokser græsset op igen.

SHOKAY COOPERATIVET

Yakulden der kommer fra SHOKAY, kommer fra en bæredygtig tekstilvirksomhed, hvor yakfibrene købes direkte fra de tibetanske hyrder, hvilket gør, at hyrderne er i stand til at tjene til et bæredygtigt liv og samtidig bevare deres traditionelle livsstil. SHOKAY hjælper hyrderne med at danne kooperativer og de støtter bæredygtighed, miljø hensyn og empowerment af kvinder og unge.